Sociaal-Circulaire Hub Gent

De Hub Gent stimuleert samenwerking tussen de sociale en de circulaire economie.


Sociaal-Circulaire Hub Gent is een samenwerking tussen Stad Gent, HoGent, Arteveldehogeschool, Ateljee vzw, Labeur vzw, Compaan-Con Brio vzw en De Punt nv.

Om burgers en bedrijven te sensibiliseren, vertrekt deze hub vanuit concrete praktijken en inzichten. De informatie die daaruit voortkomt, verspreiden de partners via Facebook en LinkedIn, omdat zij daar al een groot bereik hebben en vanuit Stad Gent vertrekken er verschillende nieuwsbrieven. Om netwerking te stimuleren, organiseren de partners verschillende digitale en fysieke netwerkactiviteiten waarin geïnteresseerden elkaar kunnen ontmoeten en expertise kunnen verwerven en delen. De deelnemers, die zowel bedrijven uit de reguliere economie als uit de sociale economie zijn, kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan inspiratiesessies, durf-te-vragensessies, pitches en workshops.

De hub zet daarnaast werkgroepen op om nieuwe initiatieven te helpen ontwikkelen en implementeren en daarbij sociale impact realiseren. De partners willen de deelnemende initiatieven vooral ondersteuning op maat aanbieden en kijken al uit naar een samenwerking met Project Plasticity, Tiny Boat Houses en Studio Ama en Onbetaalbaar.

Ten slotte zetten de partners in op actieve, gerichte dienstverlening voor (piloot)projecten waarin sociale-economiebedrijven een centrale rol hebben. Zij hebben daarbij concrete initiatieven voor het hergebruik van materialen uit de bouw en het verwerken van reststromen uit houtproductie.

Partners

Wie?

Rol?

Inhoud?

Stad Gent

Promotor

Biedt diverse diensten aan, is de drijvende kracht achter de Dienst Werk en Activering.

HoGent en Artevelde-hogeschool

Partner

Zijn onderzoekscentra voor duurzame organisaties en een netwerk van/voor docenten, experten, studenten en ondernemers.

Ateljee vzw

Partner

Is een kringwinkel die inzet op diverse circulaire activiteiten, zoals elektro herstellingen, Gentmade en herbruikbare bekers wassen.

Labeur vzw

Partner

Is een sociaal economie bedrijf met ruime ervaring in recuperatie en hergebruik in bouw, steen en hout. Samen met Labland vzw ontwikkelde Labeur een Opensource Bouwsysteem.

Compaan-Con Brio vzw

Partner

Is een maatwerkbedrijf met een afdeling food (traiteur en biobakkerij), schoonmaak en steenkapperij. Zij hebben onder meer ervaring in het hergebruik van voedingsreststromen en onverkoopbaar fruit en de restauratie en recuperatie van steen.

De punt nv

Partner

Is een reguliere onderneming en netwerk van/voor ondernemers, die kennis en ervaring van circulair ondernemerschap biedt. Doorheen de jaren brachten zij al reguliere, sociale en circulaire ondernemers met elkaar in contact.

website

Bezoek website